Proces nástupu dieťaťa do materskej školy predstavuje významnú etapu v rodinnou živote. To,akým spôsobom a či sa vôbec vaše dieťa prispôsobí novému prostrediu, závisí od mnohých faktorov. Dôležitú rolu zohráva vek, povaha dieťaťa, jeho osobnosť, ale aj samotní rodičia.Čím menej pochybností a neistoty uvidia deti v očiach svojich rodičov, tým jednoduchšie sa budú novej situácii prispôsobovať. Veľmi dôležitá je kooperácia dieťaťa, rodiča a učiteľa.

Po nástupe do materskej školy každé dieťa prechádza troma základnými vývojovými fázami, pričom každá z nich trvá približne týždeň.

Orientačná fáza

V orientačnej fáze sa dieťa stáva pozorovateľom nového prostredia, ľudí, pravidiel a aktivít, ktorých súčasťou sa stáva. Býva málo výrečné a kontaktné voči svojmu okoliu a snaží sa spracovať všetky podnety zo svojho okolia. V tomto období sa väčšinou nechce ani hrať a nechutí mu jesť, nakoľko prežíva veľký stres. Ranné lúčenie s množstvom kriku a plaču je pre všetkých veľmi náročné. Toto obdobie však musíte vydržať a dôverovať skúseným učiteľkám.

Ako môžete dieťaťu uľahčiť proces adaptácie?

Darujte dieťaťu nejakú drobnosť, napríklad srdiečko alebo macka, ktorý bude symbolizovať, že ho veľmi ľúbite a vždy sa pre neho vrátite.
Dieťatku nedávajte po škôlke žiadne ďalšie aktivity, bolo by preťažené. Potrebuje si oddýchnuť a svoj stres odfiltrovať v pokojnom domácom prostredí.
Majte po príchode do škôlky pripravenú malú dobrotu.
Hovorte o jeho strachu a úzkosti. Snažte sa zistiť, čoho konkrétne sa dieťa bojí. Má strach, že sa nevrátite? Ublížil mu niekto? Alebo nevie, kde je toaleta? Ak raz presne definujete, čoho sa dieťa bojí, dokážete proti týmto jeho obavám v spolupráci s učiteľkou ľahšie bojovať.
Poproste učiteľku, aby si dieťa mohlo vziať do škôlky svoju najobľúbenejšiu hračku. Bude mu dávať pocit bezpečia a istoty pokiaľ sa vrátite.

Kontaktná fáza

Kontaktná fáza predstavuje obdobie, kedy sa dieťa snaží o svoje presadenie v kolektíve. Hľadá si svoje miesto a upútava na seba pozornosť. Všíma si, čo je pre rovesníkov zaujímavé a snaží sa získať si ich priazeň. Dieťa je komunikatívnejšie, hravejšie, no stále veľmi vyčerpané zo spracúvania nových podnetov. Musí si zvykať na nové povahy spolužiakov, zvládať riešenia konfliktov pod vedením učiteľky. V prítomnosti rodičov môže byť plačlivejšie a pôsobiť nevyrovnane. Rodič by mal tieto nálady zvládať bez väčších emócií a chápať, že na dieťa je počas dňa kladená veľká záťaž.

Fáza upokojenia

Dieťa sa stáva vyrovnanejšie, je menej plačlivé a chápe pravidlá materskej školy. Prejavuje svoju náklonnosť, napodobňuje iné deti a prehlbuje priateľstvá. Priestory školy sú pre neho známe a upokojenie umožňuje štandardné stravovanie. Ak ste doteraz nenechávali svoje dieťa  v škôlke na celý deň, teraz je ten správny čas. Dieťa je na to pripravené. Určite s ním však o tom komunikujte, aby opäť nezostalo zneistené.

Každé dieťa prežíva nástup do škôlky úplne inak. Nestanovujte si preto žiadny limit a neporovnávajte vaše dieťa s inými. Pamätajte, že každé dieťa je jedinečné a má iné povahové črty. Nakoniec si však na novú situáciu zvykne a všetci budete mať radosť, že ste túto veľkú zmenu spoločne zvládli.

Barbora Chovancová

Zdroj: https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/234/poradime-vam-ako-zvladnut-adaptaciu-deti-v-skolke

O autorovi

Pokoj a dobro