Vďaka výskumom bolo potvrdených niekoľko tzv. PPI, teda pozitívnych psychologických intervencií. Ide o aktivity a stratégie, ktoré slúžia k zvýšeniu duševnej pohody a spokojnosti. Optimálne je vybrať si jednu z nich a snažiť sa aplikovať ju vo svojom živote pomaly a postupne, aby sme nezažívali frustráciu z preťaženia, keď sa snažíme všetko naraz vylepšiť.

Náhodné láskavé skutky
Táto technika ľudí povzbudzuje, aby hľadali vo svojom živote drobné láskavé skutky, ktoré sú ľahko dosiahnuteľné a viedli si denník o tom, ako sa pri tom cítili. Môžete si zapisovať láskavé skutky, ktoré pozorujete vo svojom okolí a v médiách, sami ich vykonáte, alebo ak bol niekto láskavý k vám. Cieľom tohto cvičenia pozitívneho myslenia je zamerať pozornosť na to, že stále existuje mnoho ľudí, ktorí robia nezištné dobré skutky a aktívne sa podieľať na šírení dobra. Negatívne javy z nášho života nikdy nezmiznú, ale našej mysli pomôže posilňovanie vedomia, že vieme vykonať niečo pozitívne a zároveň je mnoho iných ľudí, ktorí to robia tiež. Zapisovanie je kľúčové, pretože naša pamäť je veľmi nespoľahlivá. Takto sa k svojim zápiskom môžeme vrátiť počas náročných dní.

Silné stránky
Jednoduché cvičenie vymenovania svojich silných stránok patrí medzi štýly myslenia, ktoré v našej kultúre nie je veľmi podporované. Ak niekto vie o svojich silných stránkach a hovorí o nich, často ho hneď pokladáme za narcisa. Väčšina z nás ľahšie vymenuje svoje negatívne vlastnosti, čo je v spoločnosti chápané ako prejav pokory. Pozitívna psychológia však stavia na tom, že ak si uvedomujeme svoje silné stránky, môžeme ich lepšie rozvíjať a viac si budeme všímať silné stránky iných ľudí. Technika odhaľovania svojich silných stránok môže ísť do hĺbky, keď si niekoľko dní budeme zapisovať všetky silné stránky, ktoré máme. Môžete si však vybrať aj kratšiu verziu, kedy vymenujete iba päť dobrých vecí na sebe, ktoré máte na sebe radi, päť pozitívnych vlastností.

Katastrofické myšlienky
Na prvý pohľad ide o paradox, ale aj práca s negatívnym myslením patrí do pozitívnej psychológie. Pri tejto technike sa naladíme na tie najkatastrofickejšie myšlienky, ktoré máme. Myslíme na to, čoho sa najviac bojíme, a aj keď nás táto myšlienka najskôr ochromí, po chvíli si uvedomíme, že je to len myšlienka a nedeje sa to. Potom si predstavte, akoby vám katastrofické myšlienky vnukol niekto, koho cieľom je urobiť vás nešťastnými a skúste hľadať protiargumenty, prečo k tejto katastrofe vôbec nemusí dôjsť. Naše telo reaguje na myšlienky tak, akoby boli realitou, ktorú prežívame, preto je dôležité nebrať ich ako fakty a často si pripomínať, že sa vlastne nič z toho reálne nedeje.

O autorovi

admin